Tort bezowy z kawowym kremem

Agata
Ciasta
01.12.2015 12:08
Tort bezowy z kawowym kremem

Czas przygotowania: 5 godzin Składniki na 3 blaty: 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków szczypta soli 1 łyżeczka octu Krem kawowy: 250 ml zimnej śmietanki 30 % 250 ml mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wrzątku 1/3 szklanki rodzynek koniak lub whisky do moczenia rodzynek Wykonanie: Rodzynki zalewamy alkoholem i odstawiamy do namoczenia. Schłodzone białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec dodajemy cukier puder. Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę we własne ręce. Wykładamy na nie ubite białka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 80 minut. Krem troszkę zmodyfikowałam, bo nie robiłam go na bazie masła, tylko mascarpone. Na papierze do pieczenia rysujemy 3 koła o średnicy 20 cm. Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści, a masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy ocet.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/11/tort-bezowy-z-kawowym-kremem.html