Babka z żurawiną na maślance

Gosia
Przepisy
26.11.2015 12:10
Babka z żurawiną na maślance

Polecam :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 125g miękkiego niesolonego masła (w oryginale margaryny) 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki jasnego cukru muscovado 3 jajka 1 i 1/3 szklanki maślanki około 2 szklanek świeżej żurawiny, umytej i osuszonej Chociaż za oknem nadal popisowa szarówka, udało mi się w końcu coś sfotografować, więc mogę się dziś z Wami podzielić przepisem na absolutnie przepyszne ciasto z żurawiną. Upieczoną babkę pozostaw w formie na około 5 – 10 minut, po czym ostrożnie przełóż na kratkę do studzenia. Po kilku dniach spędzonych na wprowadzaniu zmian bloga i oczekiwaniu na lepszą pogodę, a co za tym idzie odrobinę światła, wracam z nowym przepisem. Chociaż cukru jest w nim sporo, wcale nie jest przesłodzone, a zatopiona w nim żurawina wspaniale kontrastuje z jego słodyczą. Podobnie jak Connie piekłam to ciasto w formie babki, ale możecie równie dobrze zrobić je w dużej keksówce i na przykład polukrować. Przepis na to cudo nalazłam u Connie z urbanbakes (o tu) i zaraz pobiegłam do sklepu po świeżą żurawinę, żeby go wypróbować jeszcze przed świętami. Mąkę, proszek, sodę oraz sól wymieszaj w misce i odstaw na bok.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://brunetkawkuchni.com/2015/11/26/wilgotna-babka-z-zurawina-na-maslance/