Panierowane frytki z cukinii z dipem cebulowym

Ana
Przekąski
23.11.2015 9:58
Panierowane frytki z cukinii z dipem cebulowym
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

- 1 większa cukinia,

- 1/2 łyżeczki soli,

- 1 jajko,

- 2-4 łyżki mleka,

- 4 łyżki bułki tartej,

- 1 łyżeczka ziół włoskich lub do bruschetty,

- ok.50 g startego parmezanu.

sos cebulowy:

- 2 cebule,

- 1-2 łyżki masła,

- 2 łyżeczki octu balsamicznego,

- 1 łyżeczka musztardy (sarepska),

- 1 łyżka majonezu,

- 3-4 łyżki jogurtu greckiego,

- 2 małe łyżeczki miodu,

- sól, pieprz (do smaku).

Przepis

Cukinię kroimy na ok. 7 cm długości, trochę grubsze niż frytki. Wysuszamy je papierem kuchennym. Piekarnik nagrzewamy do 200°C opcją "góra-dół". W miseczce mieszamy jajko z mlekiem. Na talerzu wykładamy bułkę tartą z parmezanem i ziołami, mieszamy. Kawałki cukinii zanurzamy w jajku, a następnie w bułce z parmezanem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy frytki, układamy skórką do dołu. Pieczemy ok. 15 min. Następnie można przewrócić i piec kolejne ok. 10 min. Na koniec pieczenia włączamy podgrzewanie "grill". Jeśli zdecydujemy się bez przewracania pieczemy trochę dłużej niż 20 min.

Sos:

Cebulę kroimy w kostkę, następnie podsmażamy ją na patelni na maśle. Gdy za bardzo będzie się rumieniła, podlewamy wodą. Dusimy ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż się "skarmelizuje" i zbrązowieje. Następnie przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy jogurt, majonez, ocet, musztardę i miód. Wszystko mieszamy blenderem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do lodówki. Dodatkiem do naszych frytek mogą być pieczone ziemniaczki, smacznego :)

Inspiracją był przepisu ze stronki:

http://cookingforemily.pl/2015/09/panierowane-frytki-z-cukinii-z-sosem-z-karmelizowanej-cebuli/

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną