Mini pizzerki muffiny

Paulina
Przekąski
20.11.2015 21:21
Mini pizzerki muffiny

Składniki

Ciasto drożdżowe

drożdże świeże 15 g

mąka 1 szklanka plus do podsypania

mleko 1/4 szklanki

woda 1/4 szklanki

cukier 1/2 łyżeczki

masło 1 łyżeczka

Przygotować rozczyn

Mleko z wodą podgrzać do letniej temperatury, rozkruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Całość rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy. Wówczas dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę, oprószyć mąką zagnieść ciasto przez parę minut wyrobić podsypując mąką w razie potrzeby. Formę do muffin natłuścić. Z rozwałkowanego ciasta wykroić kwadraty, wyłożyć blaszkę formując koszyczki. Ciasto posmarować sosem do pizzy ( sos z przeznaczeniem do pizzy robię bez papryki ). Koszyczki piec przez 5-8 minut w temperaturze 200 ° ( wcześniej nagrzany piekarnik ). Następnie na zapieczone pizzerki wykładam ser i wcześniej podsmażone składniki. Całość piec do rozpuszczenia sera kolejne 5-8 minut.

Przepis

Nadzienie

cebula

papryka czerwona 1/2

szynka parę plasterków

pieczarki 3

brokuł

ser mozzarella 50 g

oliwa do smażenia

Brokuł wypłukać, podzielić na różki, ugotować. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, zeszklić. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasenne, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić podsmażyć z cebulą. Farsz wystudzić.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną