Ryż z indykiem i mango

Dominika
Obiad
19.11.2015 19:17
Ryż z indykiem i mango

Sami sprawdźcie, czy wam zasmakuje ;) Składniki Ilość: 2 porcje 2 filety z piersi indyka (ok. 300 g) 1 mango 100 g ryżu basmati 1 szklanka mleczka kokosowego 1 szklanka wody 1 mała czerwona cebula 1 łyżka sezamu 4 łyżki soku z cytryny 1 średniej długości łodyga rozmarynu 1/2 łyżeczki imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju kokosowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie W garnku wymieszać mleczko kokosowe i wodę. Indyka pokroić w paseczki, posypać igiełkami rozmarynu, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz. Ryż ma fajną kokosową nutkę, a rozmaryn świetnie współgra z indykiem, choć możecie również użyć mięsa z kurczaka. Można w trakcie dodać jeszcze wody, jakby okazało się jej za mało, a ryż zacząłby przywierać do spodu garnka. Do tego mango przyprawione jest odrobiną imbiru, dzięki czemu słodycz miesza się z ostrością. Do misek nakładać porcję ryżu, na to indyka z rozmarynem i mango. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i wrzucić na nią indyka. Dodać cebulę, lekko posolić i poddusić ją około 5 minut lub dłużej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/ryz-z-indykiem-i-mango/