Kopiec kreta

Paulina
Ciasta
15.11.2015 16:37
Kopiec kreta
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Składniki na formę 24 cm

mąka pszenna 2 szklanki

cukier 2/3 szklanki

masło 100 g

jogurt naturalny 500 g ( małe kubeczki x 2 )

kakao 5 łyżeczek

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

soda oczyszczona 1 łyżeczka

banany 5

serek mascarpone 250 g

śmietana 30-36% 400 g

cukier puder 2 łyżki

sok z cytryny 1 łyżka

Przepis

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Składniki sypkie mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać, wymieszać z cukrem. Sypkie składniki połączyć z masłem i jogurtem. Formę natłuścić przełożyć ciasto do tortownicy. Ciasto piec przez 45 minut w temperaturze 180 °C. Ciepłe ciasto wyjąć z formy, odkroić wierzch ciasta z wysokości około 2 cm . Następnie wydrążyć miąższ zachowując nienaruszony spód ciasta i boki, na kształt płytkiej miski. Banany obrać ze skóry, odciąć końce, przekroić wzdłuż. Banany lekko skropić sokiem z cytryny, ułożyć na dnie ciasta.

Zimną śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera. Śmietana zachowująca kształt pozostawiony po widełkach miksera ma odpowiednią konsystencję, należy jednak uważać żeby jej nie przebić, wówczas zrobi się rzadka. Serek mascarpone przełożyć do miski zmiksować na gładko. Parę łyżek ubitej śmietany połączyć z serkiem, następnie partiami mascarpone dodawać do śmietany, miksując na najniższych obrotach. Cukier puder przesiać, dodać na końcu zmiksować do połączenia składników. Pominęłam dodanie posiekanej czekolady, przez co ciasto jest mało słodkie.

Śmietanę wyłożyć na banany formując kopiec. Rozdrobnionym miąższem ciasta obłożyć śmietanę, lekko dociskając. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

Smacznego,

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną