Sernik dyniowy z karmelem

Agata
Ciasta
12.11.2015 13:24
Sernik dyniowy z karmelem

Czas przygotowania: 80 minut Składniki Spód: - 1 szklanka płatków owsianych - 100 g roztopionego masła - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu - 3 łyżki cukru waniliowego - 500 g zmielonego twarogu - 300 g pure z pieczonej dyni - 4 jajka - 1 łyżka domowej esencji waniliowej - 2/3 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru - 1/4 szklanki wody - 1/4 szklanki kremówki 30% Wykonanie: Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową. Sernik dyniowy z karmelem Oto idealna propozycja na jesienny sernik. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować, wtedy jednym ruchem wlewamy śmietankę i mieszamy. Moim zdanie sernik jest najlepszy po upływie 24 godziny od upieczenia, kiedy wszystkie aromaty się dokładnie przegryzą. Sernik studzimy w piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Sam sernik nie jest zbyt słodki, więc karmel, którym został polany po wierzchu idealnie balansuje smaki. Ser umieszczamy w misce, stopniowo dodajemy cukier i ucieramy na średnich obrotach. Zmniejszamy ogień i gotujemy karmel, aż utworzy się z niego gęsty sos. Następnie dodajmy po jednym jajku, miksując wszystko na najniższych obrotach. Jeśli sernik będzie się zbytnio przypiekał należy go przykryć, np. folią aluminiową. Do garnuszka lub na małą patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/10/sernik-dyniowy-z-karmelem.html