Grecka zapiekanka

Ewelina
Zapiekanki
09.11.2015 10:28
Grecka zapiekanka

Składniki

2 bakłażany

500g mielonego mięsa

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki świeżej lub suszonej mięty

1 puszka pomidorów

2 jajka

400g jogurtu naturalnego

2 łyżki startego parmezanu

0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

sól

pieprz

Przepis

Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie plastry opłukujemy, w ten sposób usuwamy ich gorycz. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kładziemy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Każdy plaster pieczemy po kilka minut z każdej strony, tak , aby zbrązowiał.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Mielone mięso umieszczamy na rozgrzanej patelni i rozdrabniamy widelcem. Gdy mięso odda tłuszcz, dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż cebula się zeszkli, a mięso zbrązowieje.

Następnie zalewamy pomidorami, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz miętę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy 10 minut.

W tym czasie układamy połowę plastrów bakłażana w naczyniu żaroodpornym.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Jajka roztrzepujemy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ubijamy chwilę trzepaczką.

Na plastry bakłażana wykładamy masę mięsną, a następnie pozostałe bakłażany. Zalewamy sosem jogurtowym i posypujemy parmezanem.

Pieczemy 40 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną