Razowe pierożki z kapustą i grzybami

Ewelina
Obiad
05.11.2015 11:47
Razowe pierożki z kapustą i grzybami

Składniki

1 szklanka mąki razowej

2 szklanki mąki pszennej

1 jajko

około 3/4 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju

FARSZ :

około 1/2 kg kiszonej kapusty

1 liść laurowy, ziele

kilka namoczonych, suszonych grzybów

sól, pieprz do smaku

1 cebula

3 łyżki oleju

Przepis

Z składników, zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi, pozostawiamy je przykryte folią aluminiową na około 20 minut, aż odpocznie.

Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie, z liściem laurowym i zielem, do miękkości. Studzimy i dobrze wyciskamy kapustę, następnie ją kroimy. Grzybki wcześniej namoczone w wodzie ( około 4 godziny) zagotowujemy, odcedzamy drobno kroimy.

Cebulę, drobno pokrojoną podpiekamy na oleju, dodajemy grzybki i kapustę, farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wycinamy szklanką kółka. Nakładamy na środek po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi ciasta, dociskając je widelcem. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku przez kilka minut aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy, studzimy.

Pierogi podajemy do barszczu, ciepłe lub podpieczone z cebulką na oleju.

Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną