Tort kawowy z musem gruszkowym

Gosia
Przepisy
30.10.2015 12:50
Tort kawowy z musem gruszkowym

Cóż mogę powiedzieć: nigdy nie byliśmy i nadal nie jesteśmy najbardziej zorganizowaną rodziną na świecie ;) Dziś wstałam z kolejnym mocnym postanowieniem bycia niezwykle produktywną i, w ramach wprowadzania swoich małych wielkich planów w życie, zaczynam od przekazania Wam przepisu na pyszne ciasto, a właściwie tort, który upiekłam jeszcze w ubiegłym tygodniu, a który przez awarię komputera na bloga dotąd nie trafił. Zamiast wczesnych poranków i wycieczek, czy zaległych prac domowych, urządzamy sobie wspólne leżakowanie, które sprowadza się do tego, że Zuzia skacze po nas i wyśpiewuje wszystkie poznane w przedszkolu piosenki, Piotrek próbuje jeszcze przysnąć, a ja obmyślam genialne plany złożone z tych wszystkich rzeczy, które chciałabym tego dnia zrobić, a które, nie oszukujmy się, i tak nie dojdą do skutku. Składniki na tortownicę o średnicy 23cm: Biszkopt: 6 dużych jaj 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki 3 łyżki kakao Mus gruszkowy*: 1kg dojrzałych gruszek (masa po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 łyżeczka mielonego kardamonu 180g cukru (można dać mniej, jeśli gruszki są bardzo słodkie) Nie wiem, co te moje ludki mają przeciwko gruszkom, ale są to ostatnie owoce, po które sięgną i to tylko, gdy są bardzo głodni lub mają straszną ochotę na owoce, a innych w koszyczku nie ma. Gdy nadmiar polewy ocieknie z ciasta, przełóż je na talerz do serwowania lub paterę, wstaw na kilkanaście minut do lodówki, żeby polewa zastygła. ;) Tort składa się z czekoladowych blatów biszkoptowych nasączonych likierem kawowym, warstwy aromatycznego musu gruszkowego z kardamonem oraz lekkiego kremy kawowego z mascarpone i kremówki. Nie mogę powiedzieć, żebyśmy zbyt wiele osiągnęli ;P Tak to jakoś u nas jest, że nie potrafimy się z niczym zorganizować, gdy jesteśmy wszyscy razem w domu. Pierwszy z blatów ciasta ułóż na dnie tortownicy, nasącz 1/3 mieszanki kawowej i wyłóż na niego tężejący mus gruszkowy. Dziś już piątek, po weekendzie wracamy z Zuzią do naszej codziennej rutyny, a Piotrek do pracy, a z zaplanowanych zadań udało nam się wczoraj pomalować jedną ścianę w kuchni i umyć okna. Zuzia też ma przerwę w przedszkolu z okazji Halloween, więc ambitnie zaplanowaliśmy wycieczki, porządki i masę innych rzeczy, na które wciąż brakuje nam czasu. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 30 – 40 minut (w zależności od tego, jak soczyste są gruszki), aż większość płynu odparuje. Powstał właściwie tylko dlatego, że nie mogłam już patrzeć na kupione kilka dni wcześniej, dojrzałe już gruszki, których jakoś nikt poza mną jeść nie chciał. ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie 1 łyżeczka ekstraktu) 4 listki żelatyny (lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku) Na koniec dodaj do masy przesiane suche składniki i wymieszaj ostrożnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Pokrój je w kosteczkę i przełóż do rondelka, po czym dodaj sok z cytryny oraz cukier. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie, aż zmiękną, po czym odciśnij nadmiar wody i dodaj je do gorącego jeszcze musu. Miałam więc kilogram soczystych, aromatycznych gruszek, które trzeba było przerobić, a przecież nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie owoców, niż ciasto, prawda? Przełóż na kratkę do studzenia, a tą na dużą tacę, żeby nadmiar polewy miał gdzie spłynąć. Wykonanie: Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową, a na krem być dobrze schłodzone. Mąkę wymieszaj dokładnie z kakao i przesiej do niedużej miski, odstaw na bok. Przepis na mus gruszkowy znalazłam tu, po czym dodałam tylko do niego żelatynę. Odstaw na chwilę, po czym wymieszaj, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Sam mus można zawekować w słoiczki i przechowywać na zimę. Jeżeli używasz żelatyny w proszku, zalej ją minimalną ilością zimnej wody, pozwól napęcznieć i wtedy dodaj do musu. Podczas gdy biszkopt się piecze i studzi, przygotuj mus z gruszek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://brunetkawkuchni.com/2015/10/30/tort-kawowy-z-musem-gruszkowym/