Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasa

Ewelina
Zapiekanki
29.10.2015 20:10
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasa

Składniki

300 g brukselki

300 g ziemniaków

2 kiełbasy śląskie

2 cebule

1 czerwona papryka

20 dkg sera żółtego

2 jajka

3/4 szklanki mleka

sól, pieprz, szczypta gałki muszkatałowej

3 łyżki oleju

szczypiorek do posypania

Przepis

Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzamy, studzimy.

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na talarki, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie około 7-10 minut, na półtwardo. Odcedzamy.

Na patelni podpiekamy na oleju pokrojoną kiełbasę z cebulą, oraz pokrojoną papryką i brukselką w całości.

Ziemniaki również podpiekamy na oleju na patelni aż lekko się zrumienią.

Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy tarty ser.

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy ziemniaki, następnie podpieczoną kiełbasę z warzywami i wlewamy do zapiekanki jajka z serem.

Pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *C, aż sos zgęstnieje z ser się lekko zarumieni.

Zapiekankę podajemy ciepłą, można podać ją z gęstą śmietaną. Smacznego

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną