Jak zrobić domowe masło orzechowe

Izabela
Przekąski
29.10.2015 13:33
Jak zrobić domowe masło orzechowe

Składniki

Na około 250 gr masła (mały słoik) potrzebujemy:

- dwóch szklanek orzeszków ziemnych

Opcjonalnie:

- łyżeczka miodu

- szczypta soli

Przepis

1. Warto kupić paczkę orzeszków prażonych , aby zaoszczędzić sobie trochę czasu. Jeśli jednak kupiliśmy zwykle orzeszki, należy je podpiec na suchej patelni albo w piekarniku przy 170 stopniach Celsjusza (przez około 10 minut).

2. Orzeszki umieszczamy w blenderze/malakserze i miksujemy przez około 12 – 15 minut. Ja co dwie minuty wyłączałam blender, aby zgarnąć masę przy ściankach, no i żeby dać odpocząć trochę silniczkowi ;) Przez ten cały czas orzeszki będą zmieniać swoją konsystencję, aż do chwili powstania gładkiej i oleistej masy.

3. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę miodu i szczyptę soli. Jeśli lubicie bardziej chrupkie masło można po kilku pierwszych minutach (gdy masa nie jest gładka i ma orzechowe grudki), oddzielić jedną trzecią masy i dodać ją na sam koniec do reszty.

4. Masę umieszczamy w słoiczku. W lodówce masło możemy trzymać nawet do dwóch miesięcy, a w temperaturze pokojowej około tygodnia

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną