Budyń karmelowy z kaszy jaglanej i daktyli

Szara
Desery
27.10.2015 7:26
Budyń karmelowy z kaszy jaglanej i daktyli

Zakochasz się od pierwszego spróbowania ☺ SKŁADNIKI (2 porcje): - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/3 szklanki suchej) - 10 świeżych lub 15 suszonych daktyli - 1,5 łyżki karobu w proszku (najbardziej lubię taki) - 1/4 - 1/2 szklanki mleka roślinnego * - mała szczypta soli * każde mleko się nadaje, poza kokosowym, które za bardzo zdominowałoby smak, ale szczególnie polecam użyć domowego mleka z nerkowców, jego kremowość dodatkowo wzbogaca konsystencję budyniu PRZYGOTOWANIE: Jeśli używamy daktyli suszonych, należy je namoczyć we wrzątku przez ok. 30 min., następnie odcedzić. You fall in love with the first bite ☺ INGREDIENTS (2 servings): - 1 C cooked millet (1/3 cup dry, uncooked millet) - 10 fresh dates or 15 dried dates - 1.5 tbsp carob powder - 1/4 - 1/2 C plant milk * - small pinch of salt * every kind is fine, except coconut milk, which would dominate the flavor too much, but my favorite milk for this recipe is cashew milk, which gives an extra creaminess to the pudding PREPARATION: If you use dried dates, they should be soaked in hot water for approx. VEGAN CARAMEL PUDDING, MADE WITH DATES AND MILLET Prosty deser lub energetyczne śniadanie, które doda nam sił i wigoru w aktywnym i pracowitym tygodniu, lub podczas jesiennych spacerów po lesie w czasie weekendu. Od razu po przygotowaniu jest lejący i bardziej płynny, a po kilku godzinach spędzonych w lodówce mocno gęstnieje i zaczyna przypominać cudownie karmelowy krem. w zasadzie tu nie czuć, prym w smaku wiodą karmelowe daktyle, które dodają aromatu i doskonale słodzą całość. Although its made with millet, you wont really taste it, but you will definitely taste caramel flavor from dates, which also sweeten it perfectly. Right after preparation its more runny, and after a few hours in the fridge it thickens and resembles a wonderful caramel cream. Right after preparation its more runny, and after a few hours in the fridge it thickens and resembles a wonderful caramel cream. And if like me, you love millet and dates, do it as quickly as possible. Jeśli używamy świeżych, należy usunąć z nich pestki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/10/weganski-budyn-karmelowy-z-kaszy.html