Kołacz polski

Beata
Ciasta
22.10.2015 0:10
Kołacz polski

Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 250 g masła 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka rumu 5 łyżek cukru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki posiekanych migdałów 1 łyżka suszonej żurawiny cukier puder do oprószenia ciasta Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżeczkę mąki i wszystko rozetrzeć na gładko. Z wyrośniętego ciasta uformować podłużny bochenek i umieścić na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym 1 łyżką naszego roztopionego masła. Do miski wsypać mąkę, wlać ciepłe mleko, roztopione masło (odłożyć 3 łyżki), rum,sól ,cukier i wyrośnięte drożdże. Daje się dużą ilość masła co sprawia, że ciasto jest naprawdę smaczne i nie jest suche. Włożyć ciasto do miski , oprószyć lekko mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem. Po 5 minutach ponownie posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/10/koacz-polski.html