Pikantne kotlety z tofu, na proteinowym puree, przybrane zieloną fasolką i kiełkami słonecznika

Szara
Obiad
19.10.2015 9:24
Pikantne kotlety z tofu, na proteinowym puree, przybrane zieloną fasolką i kiełkami słonecznika

SKŁADNIKI (2 porcje): PUREE ZIEMNIACZANE: - 4 średnie ziemniaki (600 g) - 2 łyżki protein słonecznikowych PUR YA! - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin - 2 łyżki soku z cytryny - 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 8-10 łyżek niesłodzonego mleka roślinnego lub wody (około 1/2 szklanki) MARYNATA DO TOFU: - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 posiekana papryczka chili lub pepperoni lub 2 łyżeczki sosu Sriracha - 2 wyciśnięte ząbki czosnku - 2 cm świeżego imbiru, startego - 2 łyżeczki ulubionego słodzidła (np. syropu klonowego/daktylowego lub cukru) - 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny - 1 łyżka suszonego tymianku lub 2 łyżki świeżych liści tymianku (opcjonalnie) DODATKI: - 200 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) - kiełki słonecznika - zielenina - prażone nasiona słonecznika POZOSTAŁE SKŁADNIKI: - 1 kostka BIO tofu wędzonego lub naturalnego Polsoja - 1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub mąki z ciecierzycy, do obtoczenia kotletów z tofu - olej roślinny, do smażenia PRZYGOTOWANIE: TOFU MARINADE - 200 g tofu - 2 tbsp soy sauce - 2 tbsp extra virgin olive oil - 1 chopped chili pepper or 2 tsp sriracha - 2 clove of garlic, pressed - 2 cm fresh ginger, pressed/grated - 2 tsp favorite sweetener (for ex. date/maple syrup or brown sugar) - 4 tbsp freshly squeezed lemon juice - 1 tbsp dried thyme or 2 tbsp fresh thyme leaves (optional) TOPPINGS: - 200 g green beans (fresh or frozen) - sunflower sprouts - fresh greens - toasted sunflower seeds REMAINING INGREDIENTS: - 1/2 C corn or chickpea flour, for coating the tofu cutlets - vegetable oil, for frying PREPARATION: Prepare the tofu on the day before or few hours before serving, so it will marinade properly. Mix it with the rest of the ingredients and set aside. Heat a small frying pan and toast the sunflower seeds in it, if using. After that add 2 tbsp of vegetable oil to the pan, coat the tofu cutlets in flour and fry on both sides until crispy and golden brown. Then put it on a plate with a paper towel to drain it from the oil. Warm up the potato mash and beans and arrange the meal on a plate. Start with a potato mash, then put the tofu cutlets on top, finish it with green beans, sprouts, greens and toasted sunflower seeds. Serve and enjoy ☺ Wyjmujemy tofu z opakowania, odsączamy, owijamy w kilka arkuszy ręcznika papierowego, kładziemy na talerzu i dociskamy jakimś ciężarem z góry, tak, aby wycisnąć z niego nadmiar wody, pozostawiamy je tak na około 10 minut. SUNFLOWER PROTEIN - 2 cloves of garlic - 2 tbsp extra virgin olive oil - 2 tbsp lemon juice - 1/4 tsp pink himalayan salt - 8-10 tbsp unsweetened plant milk or water (about 1/2 C) Następnie, na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, tofu wyjmujemy z marynaty i obtaczamy je w mące, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Cutlets are spicy, aromatic and very good. INGREDIENTS (2 servings): POTATO MASH/PUREE - 4 large potatoes (600 g) - 2 tbsp PUR YA! W czasie marynowania, kilka razy polewamy je marynatą z góry, lub przewracamy kawałki na drugą stronę, aby zamarynowały się równomiernie. W czasie marynowania, kilka razy polewamy je marynatą z góry, lub przewracamy kawałki na drugą stronę, aby zamarynowały się równomiernie. Shake the container few times or pour the marinade on top of the tofu, while its marinating, to make sure all the sides will marinate evenly. Cook the potatoes (with their skin on) in a steamer until soft, 30-50 minutes, depending on the size of the potatoes. Half way through cooking add green beans to the steamer, so they will cook for 15 minutes. Następnie odwijamy i kroimy na 2 duże plastry lub kilka mniejszych kawałków. Następnie odwijamy i kroimy na 2 duże plastry lub kilka mniejszych kawałków. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Układamy porcje puree na talerzu, na nim kładziemy nasze kotlety a następnie fasolkę, kiełki i nasiona słonecznika. When the potatoes has cooled down a bit, peel them and press with the potatoto press for a smooth puree, if you dont have a potato press, use a fine strainer and press the potatoes through it, till you will get a smooth puree. Tak podane ziemniaki są wzbogacone dobrą oliwą z oliwek, dużą ilością świeżego czosnku oraz soku z cytryny. Tofu będzie najlepiej smakować, jeśli zamarynujemy je dzień wcześniej, jednak kilka godzin marynowania tego samego dnia też będzie Gdy ziemniaki nieco ostygną, obieramy je i przeciskamy przez praskę (jeśli jej nie mamy, ziemniaki możemy przecisnąć przez sitko, trwa to dłużej i wymaga trochę siły, ale dzięki temu puree wychodzi idealnie gładkie). Ziemniaki myjemy i gotujemy na parze (razem ze skórką) przez ok. 30-50 minut, w zależności od wielkości ziemniaków. Remove the tofu from the package, drain, wrap in a few sheets of paper towel, put it on a plate, press with some heavy weight on top (a jar with water for example) and leave for about 10 minutes, to release the excess water. Umieszczamy tofu w naczyniu z marynatą. Umieszczamy tofu w naczyniu z marynatą. GARLICKY-POTATO MASH WITH PURYA SUNFLOWER PROTEIN, SERVED WITH SPICY TOFU CUTLETS AND GREEN BEANS. Podoba mi się właśnie takie niestandardowe ich wykorzystanie i w dzisiejszym przepisie, proteinowy proszek wylądował w ziemniaczanym puree. The long marinating in specially selected ingredients helps to remove the specific tofu taste, that some people hate. The long marinating in specially selected ingredients helps to remove the specific tofu taste, that some people hate. ☺ Dziś zapraszam Was na smaczny i odżywczy obiad, który doda Wam energii i nasyci, a przy okazji dostarczy również sporej ilości białka. Where potatoes are enriched with good olive oil, lots of garlic and fresh lemon juice.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/10/weganski-obiad-proteinowy-pikantne.html