Zupa ze świeżych grzybów

Ewelina
Zupy
15.10.2015 14:00
Zupa ze świeżych grzybów

Składniki

1 udko z kurczaka

400g świeżych grzybów

7 dużych ziemniaków (jeśli nie robimy świderków wystarczy 3-4)

2 marchewki

kawałek korzenia selera

kawałek pora

łodyga naci selera

2 łyżki śmietany

natka pietruszki

sól,pieprz

łyżeczka kucharka

Przepis

W garnku gotujemy 1,5-2 l wody. Wrzucamy udko, marchewkę, seler, por i kucharka. Grzyby oczyszczamy i kroimy na większe kawałki. Po 15 minutach gotowania wywaru dodajemy grzybki. Gotujemy ok 20 minut. Wyciągamy całe warzywa. Marchew kroimy w talarki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i specjalną spiralą wydrążamy z nich świderki (to co zostanie można nadziać np. mięsem mielonym i upiec). Jeśli nie mamy takiego przyrządu, ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy zahartowaną śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną