Krem z kabaczka i pomidorów

Basia
Zupy
15.10.2015 11:23
Krem z kabaczka i pomidorów

Składniki

* 1 średni kabaczek

* 6 pomidorów

* 2 cebule

* 3 ząbki czosnku

* 0,5 l bulionu

* pół cytryny

* łyżka cukru

* łyżka maggie w płynie

* słodka papryka, sól, pieprz

* 3 łyżki suszonej bazylii

* tłuszcz do smażenia

Przepis

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki . Miąższ z kabaczka i pomidory kroimy w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na patelni. Gdy cebula się ładnie zrumieni dodajemy resztę warzyw. Dusimy aż warzywa zmiękną. Do gotującego się bulionu dodajemy warzywa z patelni. Chwilę gotujemy. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy sok z połowy cytryny, cukier, maggie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Danie podajemy posypane suszoną bazylią.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną