Maślankowe pierogi z szarlotkowym nadzieniem

Basia
Obiad
15.10.2015 9:32
Maślankowe pierogi z szarlotkowym nadzieniem

Składniki

Ciasto na ok. 30 pierogów:

* 1,5 szklanki maślanki

* 3 szklanki mąki

* szczypta soli

Farsz:

* 2 duże jabłka

* 2 garście rodzynek

* sok z połowy cytryny

* płaska łyżka cynamonu

* 1 cukier waniliowy

Przepis

Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko bo ciasto jest bardzo delikatne). Za pomocą szklanki wyciąć kółka. Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć. Do jabłek dodajemy rodzynki, cynamon, cukier waniliowy. Tak przygotowany farsz wykładamy na krążki ciasta. Zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Dobrze smakują polane roztopionym masłem z cukrem, lub polane kwaśną śmietaną i posypane cynamonem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną