Penne z bakłażanem i cukinią w sosie pomidorowym

Bez Cebuli
Makarony
12.10.2015 14:24
Penne z bakłażanem i cukinią w sosie pomidorowym
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 1 małą cukinię

- 1 mały bakłażan

- 3 średnie pomidory

- 2 duże ząbki czosnku

- makaron pełnoziarnisty (rurki)

- starty parmezan do posypania (opcjonalnie)

- pół łyżeczki słodkiej papryki

- pół łyżeczki ostrej papryki

- sól i pieprz do smaku

- olej do smażenia

Przepis

1. Pokrojony w kostkę bakłażan przekładamy na durszlak, obficie posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut.

2. Po 30 minutach bakłażana należy dokładnie opłukać zimną wodą, pozbywając się resztek soli. W ten sposób wyeliminujemy z niego goryczkę. Następnie odsączamy go z nadmiaru wody.

3. Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.

4. W międzyczasie na rozgrzanym tłuszczu, przez minutę, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.

5. Następnie dodajemy bakłażan i smażymy przez ok. 10 minut.

6. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię i podsmażamy kolejne 5 minut.

7. Jako ostatnie na patelni lądują pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiamy i dusimy przez ok. 15-20 minut, do momentu aż pomidory całkowicie się rozpadną.

8. Do gotowego warzywnego sosu dodajemy makaron, całość mieszamy i ewentualnie ponownie doprawiamy.

9. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

SMACZNEGO! :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną