Francuska tarta grzybowa z dwoma serami w 35 minut

Malgorzata
Przekąski
05.10.2015 20:44
Francuska tarta grzybowa z dwoma serami w 35 minut

Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób maksymalnie skrócicie czas przygotowania, ale jeśli Wam się nigdzie nie śpieszy możecie samodzielnie przygotować ciasto np. wg. tego przepisu... Sery i inne francuskie specjały do kupienia w sklepach Lidl Polska podczas Tygodnia Kuchni Francuskiej (od 5 października). Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób maksymalnie skrócicie czas przygotowania, ale jeśli Wam się nigdzie nie śpieszy możecie samodzielnie przygotować ciasto np. wg. tego przepisu... Sery i inne francuskie specjały do kupienia w sklepach Lidl Polska podczas Tygodnia Kuchni Francuskiej (od 5 października). Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 10 Składniki: - 250 g świeżych borowików lub innych grzybów, - 200 g miękkiego sera koziego (polecamy Petit chèvre doux), - 100 g startego sera żółtego miękkiego np. Petit Livarot, - 70 g śmietany 30%, - 3 jaja, - 2 łyżki soku z cytryny, - 3 łyżki posiekanej cebuli, - 1 łyżka posiekanego tymianku, - 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub posiekany ząbek, - 3 łyżki oliwy, - sól i biały pieprz. - Na oliwie zeszklić cebulę, dodać grzyby, szczyptę soli i sok z cytryny, smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut żeby odparować wodę. Przygotowanie: - Grzyby wyczyścić pędzelkiem (nie moczyć w wodzie), pokroić duże kawałki, połówki lub ćwiartki, małe zostawić w całości. - Jaja, ser kozi i śmietanę zmiksować na gładką masę, dodać ser żółty, czosnek, tymianek i grzyby, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2015/10/francuska-tarta-grzybowa-z-dwoma-serami.html