Zawijane ciasto drożdżowe z dynią i morelami

Agnieszka
Ciasta
29.09.2015 10:47
Zawijane ciasto drożdżowe z dynią i morelami
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

SKŁADNIKI:

CIASTO

Z podanych składników wyszły 2 blaszki

1 kg mąki pszennej

3 duże jajka

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oleju słonecznikowego

3 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

500 ml letniego mleka

40 g świeżych drożdży

MUS

1 szt dynia piżmowa

ok 10 szt moreli

1 łyżka masła

3 łyżki cukru

Przepis

PRZYGOTOWANIE:

Rozczyn: do miski przełożyć drożdże, cukier, łyżkę mąki oraz ok 50 ml mleka. Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałe składniki na ciasto wymieszać ze sobą( u mnie mikser). Ciasto nie będzie bardzo elastyczne, może być odrobinę klejące. Czystą miskę wysmarować olejem, przełożyć ciasto. Przykryć i odstawić do momentu aż podwoi objętość.

W tym czasie przygotować farsz. Dynię obrać , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę niesłonego masła. Dodać dynię, cukier i podsmażać. Po ok 5 minutach dodać morele. Podlać odrobiną wody, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości. Ostudzić i zblendować.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę/blat i podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozwałkować lub rozciągnąć palcami( ja tak robię :)). Nałożyć mus dyniowy zawinąć dłuższą częścią i kroić w wałeczki grubości ok 5 cm. Układać zawinięte ciasto na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blaszce. Pomiędzy zostawiać ok 1 cm odstępy, ciasto jeszcze wyrośnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30-35 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną