Zupa cebulowa

Dominika
Zupy
25.09.2015 12:18
Zupa cebulowa

Na zupę - 1 kg cebuli (może być biała i czerwona) - 30 g masła - 250 ml wina białego - 1 liść laurowy - 1 łyżka tymianku - 1 łyżka octu balsamicznego - ok. 1/2 małej bagietki lub 1 - 2 kromki chleba - 150 g sera cheddar - 2 łyżki oleju - sól, pieprz do smaku Przygotowanie Wywar Składniki Ilość: 4 porcje Na wywar - 3 skrzydełka lub 2 podudzia z kurczaka (bez skóry) - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - cienki kawałek pora - ok. 1 1/2 l wody - sól, pieprz do smaku Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim krążki przez 1 minutę na dużym ogniu. Bagietkę lub kromki chleba pokroić na mniejsze kawałki i podpiec je w piekarniku lub na suchej patelni, aby były chrupiące. Świetnie nadaje się ona jako dodatek do wielu dań, a tutaj sprawdza się także jako główny składnik i z dodatkiem sera cheddar tworzy smaczną zupę. Możemy tutaj użyć dowolnego innego sera, jednak moim zdaniem to właśnie cheddar ze swoim intensywnym smakiem bardzo dobrze wpasowuje się w smak tego dania. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką patelnie i dusić cebulę pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać masło, sól, pieprz i dusić kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas, by nie przypalić. Wartość odżywcza 1 porcja = 1/4 dania |100 g||1 porcja| |Wartość energetyczna||66 kcal||417 kcal| |Białko||2,2 g||13,7 g| |Tłuszcz||3,7 g||23,5 g| |Węglowodany||4,3 g||27 Podaję też przepis na wywar, jaki przygotowałam do zrobienia zupy cebulowej, jednak równie dobrze możecie zrobić go według własnych przepisów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/zupa-cebulowa/