Krucha tarta z jabłkami i żurawiną

Ewelina
Ciasta
21.09.2015 9:20
Krucha tarta z jabłkami i żurawiną

Składniki

Ciasto kruche:

2 szkl mąki pszennej+ do podsypywania

250g margaryny

2/3 szkl cukru

2 łyżki cukru waniliowego

1 jajko

1-2 łyżki kwaśnej śmietany

szczypta soli

Dodatkowo:

5 jabłek

2 łyżki cukru

2 łyżki cynamonu lub przypr. do szarlotki

1/3 szkl żurawiny suszonej

2 łyżki bułki tartej

cukier puder do posypania

Przepis

Ciasto: Na stolnicę przesypać mąkę, szczyptę soli i cukier, dodać margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtko i łyżkę śmietany. Gdyby ciasto było za suche można dodać jej jeszcze odrobinę więcej. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich wylepić dno i boki formy na tartę. Posypać bułką tartą. Drugą połowę ciasta schłodzić przez ok pół godziny. Rozwałkować na wielkość formy, podsypując mąką.

Jabłka obrać i pokroić na połówki. Wydrążyć gniazda nasienne i w ich miejsce włożyć żurawinę. Połówki jabłek poukładać na spodzie tarty. Posypać cynamonem i cukrem. Połówki jabłek przykryć rozwałkowanym ciastem, odciąć wystające brzegi i nakłuć widelcem. Piec ok 30 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną