Barszcz po kurpiowsku - najlepszy na kaca i przeziębienie

Dagmara
Zupy
20.09.2015 15:52
Barszcz po kurpiowsku - najlepszy na kaca i przeziębienie

Składniki: 3 litry wody 600 g skrzydełek kurczaka pęczek włoszczyzny 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku 250 ml soku z ogórków kiszonych 3 łyżki wiśni, świeżych lub mrożonych 1 cytryna 2 pełne łyżeczki miodu 50 ml koncentratu z buraczków (opcjonalnie) 150 g śmietany 18% sól, świeżo mielony pieprz Do podania: puree ziemniaczane lub ugotowana fasola CZAS PRZYGOTOWANIA: 160 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do wywaru dodajemy odłożone wcześniej buraczki, koncentrat z buraków, sok z 1/2 cytryny, sól i świeżo mielony pieprz; mieszamy. 2/3 z nich wrzucamy do zupy, a resztę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, łyżką cedzakową zbieramy z powierzchni powstałą pianę i gotujemy przez 2 godziny na średnim ogniu bez przykrycia. Do zupy dodajemy też czosnek zmiażdżony nożem, sok z ogórków, 3 łyżki wiśni i miód. Zupka jest pełna witamin, zwłaszcza witaminy C i z pewnością postawi Was na nogi w przeziębieniu. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, drzwiczki uchylamy i w ten sposób studzimy buraki przez kolejne 60 minut. Jest też dość tłusta, a to z kolei wspiera leczenie kaca :) Do śmietany dodajemy 2 łyżki gorącej zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/09/barszcz-po-kurpiowsku-najlepszy-na-kaca.html