Pavlova

Paulina
Desery
14.09.2015 20:55
Pavlova
  • Czas przygotowania: 90 min

Składniki

Składniki

białka z 4 jaj 140 g

cukier kryształ 250 g

sok z cytryny 2 łyżeczki

mąka ziemniaczana 2 łyżkiSkładniki

białka z 4 jaj 140 g

cukier kryształ 250 g

sok z cytryny 2 łyżeczki

mąka ziemniaczana 2 łyżki

Krem śmietanowy z owocami

śmietana – 30-36 % 250 ml

cukier puder do oprószenia

świeże truskawki 100 g, borówki 50 g, brzoskwinia 1/2

Przepis

Przygotowanie:

Białka w temperaturze pokojowej, umieszczam w misie ( szklana bądź metalowa ) robota kuchennego, ubiłam na sztywno na najwyższych obrotach. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodaję sok z cytryny, następnie partiami cukier najlepiej po łyżce, stale miksując, aż do jego rozpuszczenia. Mąkę ziemniaczaną dodaję na sam koniec, mieszam na najniższych obrotach miksera. Czas ubijania bezy to 5-8 minut, w zależności od posiadanego miksera. Masa powinna być gęsta i lśniąca a mieszana powinna zachowywać swój kształt. Wówczas masę bezową, przekładam na papier do pieczenia lub wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego ułatwiając sobie zadanie, tworząc pożądany kształt ( duży i wysoki krążek zagarniając boki ku górze, na wierzchu tworząc gniazdo ). Czas suszenia, należy dopasować do wielkości bezy i posiadanego piekarnika. Moją Pavlovą suszyłam do 3 godziny, w temperaturze 120 °C z termoobiegiem z uchylonymi drzwiczkami.

Misę w której ubijam śmietanę chłodzę w zamrażarce 15 minut ( wskazane w upalne dni ). Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na najwyższych obrotach miksera, kontrolując konsystencję. Śmietanę wykładam na wystudzoną bezę, owoce kroję na mniejsze kawałki wykładam na śmietanie . Oprószam cukrem pudrem. Deser przechowuję w lodówce.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną