biszkopt z galaretką i truskawkami

Agnieszka
Ciasta
11.09.2015 10:26
biszkopt z galaretką i truskawkami
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 50 min

Składniki

SKŁADNIKI:

BISZKOPT

4 jajka (L)

2 pełne łyżki mąki pszennej

2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki cukru

KREM

500 ml mleka

budyń śmietankowy

2 łyżki mąki pszennej

25 dag masła ( temperatura pokojowa)

5 -6 łyżek cukru pudru

NASĄCZENIE

120 ml wody

łyżka soku z limonki

2 łyżeczki cukru

WIERZCH

około 50 dag truskawek

2 galaretki jabłko-mięta

750 ml wrzątku

Przepis

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli – u mnie mikser. Następnie zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dodawać cukier, proszek do pieczenia oraz mąki, w oryginale jest aby tą część mieszać już delikatnie łyżka, natomiast ja z wygody wszystko mieszam mikserem :)

Ciasto przelać o wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (35×24). Piec 30 minut w 180 stopniach. Następnie ostudzić. W tym czasie przygotować galaretki i studzić. Następnie przygotować krem. W szklance mleka wymieszać budyń oraz mąkę, resztę mleka zagotować, zmniejszyć ogień dodać pozostałe, ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać partiami do wystudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułożyć truskawki , zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną