Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej - bez mąki i cukru

Ania -
Ciasta
03.09.2015 16:31
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej - bez mąki i cukru

Jeśli kasza zostanie dobrze zblendowana to będzie praktycznie niewyczuwalna w cieście - aż ciężko będzie uwierzyć, że nie jest to zwykły murzynek :) SKŁADNIKI: (forma keksowa ok 33x12 cm) 20 dag kaszy gryczanej = 2 torebki (waga suchej kaszy) - ja użyłam zwykłej prażonej 2/3 łyżeczki soli do gotowania kaszy 2 jajka + jedno białko 150 g czekolady gorzkiej* 2 łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki otrębów (u mnie owsiane ale mogą być też gryczane, żytnie) 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przypraw korzennych (np. do piernika) 1 płaska łyżeczka sody *u mnie deserowa bo taką miałam ale może być nawet mleczna - ale wtedy będzie mniej zdrowo ;) 1. Kaszę ugotować na miękko. Jak już zapowiadałam na facebooku, zapraszam na pierwszy przepis z serii Zdrowe słodycze - zaskakująco pyszne ciasto na bazie gotowanej kaszy gryczanej, bez dodatku mąki i cukru. 2015 Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej - bez mąki i cukru (Zdrowe słodycze #1) 3. Do kaszy dodać wszystkie składniki oprócz białek i całość dokładnie zblendować blenderem ręcznym lub w malakserze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/09/ciasto-czekoladowe-z-kaszy-gryczanej.html