kasza gryczana z cukinią i boczkiem

Jacek
Obiad
03.09.2015 11:09
kasza gryczana z cukinią i boczkiem

Składniki

- 1 woreczek ( 100g ) kaszy gryczanej

- 100-150g chudego boczku

- 1 średnia cebula

- 1 średnia cukinia

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki podprażonych orzechów laskowych lub słoneczniku

- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

- 1 łyżka posiekanego koperku

- 1 łyżka oleju roślinnego

- sól, pieprz

Przepis

- kaszę gryczaną gotujemy w delikatnie osolonej wodzie

- boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni, w razie potrzeby osączamy z nadmiaru tłuszczu

- cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę razem ze skórą, dodajemy na patelnię i smażymy kilka minut ciągle mieszając

- cebulę kroimy w drobne piórka i wraz z przeciśniętym czosnkiem dodajemy na patelnię - przesmażamy chwilę po czym dolewamy 3-4 łyżki wody i chwilę dusimy pod przykryciem, a następnie zostawiamy pod przykryciem bez ognia

- doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie dodajemy pietruszkę koperek i orzechy/słonecznik

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną