Kryształek na budyniowym biszkopcie

Małgorzata
Ciasta
01.09.2015 11:09
Kryształek na budyniowym biszkopcie

Składniki: Biszkopt (20 x 20) 5 jajek 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao ok. 3 łyżki mąki pszennej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 300 g gęstej śmietany 18% 3 galaretki (gruszkowa, poziomowa, truskawkowa) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny woda Dodatkowo: 50 g białej czekolady 20 g mlecznej czekolady 1. Białka oddzielamy od żółtek. 7. Białą czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach a mleczną na drobniejszych. Budyń wsypujemy do szklanki (250 ml) i dodajemy kakao oraz tyle mąki, aby ją dopełnić. 2. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy i pieczemy około 30 minut w 165 stopniach ( góra + dół + termoobieg). W połączeniu z budyniowym biszkoptem oraz startą czekoladą smakuje rewelacyjnie. Kiedy przestygną wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 8. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Żeby masa śmietanowa nie spływała, przestrzeń między ciastem a brzegiem blaszki wypełniamy folią aluminiową. Druga odsłona pysznego ciasta na zimno.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/08/26/krysztalek-na-budyniowym-biszkopcie/

Małgorzata