Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Dominika
Desery
31.08.2015 12:27
Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki Ilość: ok. 20 kawałków ciasta 600 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych ok. 200 ml mleka 1 jajko 2 żółtka 150 g cukru szczypta soli 50 g masła ok. 600 g umytych i osuszonych śliwek Przygotowanie Drożdże rozetrzeć w szklance z 1 łyżeczką cukru i ok. 50 g mąki. Zrobić z niego kulę, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrastania, na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Na górę wyłożyć śliwki, kładąc je blisko siebie, skórką do dołu i lekko dociskając je w ciasto. Gdy ciasto już jest gładkie, stopniowo dodawać do niego uprzednio roztopione i przestudzone masło, starannie nadal wybijając je, tak aby było pulchne. Dodać wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtka, sól, resztę cukru oraz stopniowo dodawać pozostałe mleko wyrabiając równocześnie ciasto przy pomocy drewnianej łyżki lub ręki. Gdy ciasto wyrośnie, piec je w 180⁰C przez około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je do formy, wyrównać jego powierzchnię i nakłuć widelcem całą jego powierzchnię. W piekarniku można zostawić garnuszek z wodą, żeby ciasto się nie wysuszyło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami/