Prosty gulasz warzywny - fasola Piękny Jaś, dynia i bakłażan

Malgorzata
Obiad
30.08.2015 9:13
Prosty gulasz warzywny - fasola Piękny Jaś, dynia i bakłażan

Składniki: 200 g fasoli Piękny Jaś, 350 g bakłażana (1 szt), 350 g dyni Hokkaido, 300 g dojrzałych pomidorów (ok. 4 szt.), 300 g ziemniaków (ok. 4 szt.), 200 g cebuli (jedna duża), 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, esencja do duszonych warzyw Knorr, 2 łyżeczki madras curry (hot madras curry w wersji pikantnej), 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 lisie laurowe, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. W między czasie przygotować warzywa: cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę, dynię pokroić razem ze skórą w kostkę wielkości ziaren grochu, bakłażana i ziemniaki w kawałki ok. 1 cm x 1 cm. Gotując dania jednogarnkowe z fasolą proponujemy ugotować fasolę oddzielnie i przed końcem gotowania (kiedy będzie al dente) przełożyć łyżką cedzakową do rondla, w którym jednocześnie gotujemy właściwą potrawę, i dogotować ją przez 10-15 minut z pozostałymi składnikami. 25 minut przed końcem gotowania fasoli rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wsypać madras curry i kurkumę, smażyć 3 sekundy, dodać cebulę i czosnek, zeszklić (ok. 5 minut). Fasolę gotować na dużym ogniu przez 10 minut, zmniejszyć ogień i gotować dalej do miękkości (60-90 minut, w zależności od gatunku fasoli). W sklepach i na straganach znajdziecie bogatą ofertę świeżych i tanich warzyw więc dziś proponujemy Wam prosty gulasz warzywny z dużą porcjom białka roślinnego i witamin. Wymoczoną fasolę przepłukać, zalać świeżą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 10 minut bez przykrycia. Fasoli nie powinno się solić na początku gotowania bo sól wydłuża czas gotowania i skórka jest wówczas bardziej twarda. My polecamy taki, który minimalizuje negatywne skutki jedzenia warzyw strączkowych (wzdęcia).Fasolę wypłukać, zalać zimną wodą (1:4) namoczyć na noc, max. do 12 godzin. Jak w przypadku każdego dania z fasolą gulasz jest najlepszy następnego dnia po ugotowaniu kiedy się przegryzie. Ugotowaną fasolę wystudzić w wodzie, w której się gotowała, co zapobiega pękaniu skórki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2015/08/prosty-gulasz-warzywny-fasola-piekny.html