Langosz węgierski placek

Beata
Obiad
27.08.2015 0:24
Langosz węgierski placek

Uprzedzam, że jest bardzo sycący :) Składniki: Ciasto 1 szklanka letniego mleka 1 łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży 3 średnie ugotowane ziemniaki 400 g mąki pszennej 2 łyżki oleju sól Olej do głębokiego smażenia 1/2 szklanki startego sera 200 ml kwaśnej śmietany pieprz Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać cukier, 3 łyżki mleka i wszystko wymieszać. Każdą kulkę ciasta rozgnieść palcami na placek o grubości około 0,5 cm i ostrożnie włożyć na rozgrzany tłuszcz. Do miski przesiać mąkę, dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę oraz pozostałe składniki wraz z wyrośniętymi drożdżami i zagnieść ciasto. Ze śmietaną i cukrem, z sosem czosnkowym, ze śmietaną i żółtym serem. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 5 części . Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/08/langosz-wegierski-placek.html