tarta truskawkowa z miętą

Jacek
Desery
21.08.2015 14:42
tarta truskawkowa z miętą

Składniki

masa serowa

- 500g zmielonego twarogu

- 50g cukru

- 1 opakowanie budyniu waniliowego

- 1 jajko

mus truskawkowy

- 290g truskawek

- 3 łyżki cukru

spód

- 130g mąki

- 50g cukru

- 80g masła

- 1/2 jajka

Przepis

masa serowa

- twaróg mieszamy z cukrem i budyniem, dodajemy jajko i jeszcze raz mieszamy, aż do połączenia się składników

mus truskawkowy

- do rondelka wkładamy pokrojone truskawki, dodajemy cukier i zagotowujemy

- gotujemy ok. 10 minut, a następnie miksujemy na gładki mus

spód

- mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, kroimy na kawałki zimne masło i rozcieramy je palcami z mąką, aż powstanie kruszonka

- dodajemy nie więcej niż połowę jajka, tak aby połączyć składniki w gładka kulę

- ciasto wkładamy do lodówki na godzinę

- formę na tartę smarujemy masłem

- ciasto rozwałkujemy, podsypując mąką i wykładamy spód oraz boki formy

- spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na 1,5h

- piekarnik nagrzewamy do 190 stopni

- górę ciasta w formie okrywamy folią aluminiową i wsypujemy obciążenie - np. suchą fasolę

- pieczemy 15 min., następnie zdejmujemy folię z obciążeniem, obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez kolejne 15 min., aż ciasto się zarumieni

- ciasto wyjmujemy z piekarnika, a piekarnika nie wyłączamy

- masę serową wykładamy na spodnią część ciasta

- mus wykładamy w kilku miejscach po łyżeczce

- wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni

- dekorujemy świeżymi truskawkami i miętą

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną