Pieczone warzywa z makaronem

Ewelina
Obiad
21.08.2015 8:02
Pieczone warzywa z makaronem

Składniki

ok 3- 4 porcje

składniki:

- 200 g makaronu orzo

- 200 g kurek

- 200 g zielonej fasoli szparagowej( waga po odcięciu końcówek)

- 1 cukinia

- kiść pomidorków koktajlowych( ok 200 g)

- 1 cebula

- 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

- 1 czerwona papryka

- 1 łyżka oliwy

- sól, pieprz i tymianek do smaku

- duża szczypta papryki ostrej wędzonej

- garść świeżego koperku

Przepis

Piekarnik nastawić na 220 stopni- grzanie góra- dół.

Paprykę pokroić w słupki, cukinię w półpasterki, fasolkę przekroić na pół. Do miski dodać warzywa razem z pomidorkami, przyprawić sol pieprzem, papryką wędzoną i chlustem oliwy, wszystko wymieszać i wysypać na blachę o pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, Włożyć do piekarnik i piec ok 20- 25 minut do miękkości, następnie przełączyć na funkcję grill, blachę przełożyć na najwyższą półkę piekarnika i grillować ok 2- 3 minut do zrumienienia.

W międzyczasie przygotować makaron i kurki.

Cebulę okroić w drobną kostkę, Kurki zalać wrzątkiem z dodatkiem ok 1 łyżeczki soli i zostawić na ok 10 minut. Następnie przełożyć na papier kuchenny i odstawić do osuszenia. Patelnię rozgrzać z jedną łyżką oliwy, dodać kurki i smażyć do zrumienienia. Pod koniec przyprawić suszonym tymiankiem, solą i pieprzem.

Na patelni zeszklić cebulę z 1 łyżką oliwy, dodać orzo i smażyć przez 1- 2 minuty do zrumienienia. Dodawać stopniowo bulion i gotować aż makaron będzie miękki. Gotowy makaron wymieszać z warzywami, przyprawić solą i pieprzem, jeśli zajdzie taka potrzeba i wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną