Nietypowa tarta

Ewelina
Przekąski
21.08.2015 7:41
Nietypowa tarta

Składniki

ciasto francuskie

4 pęczki botwinki + 1,5 łyżki miodu + 2 łyżki oleju rzepakowego + szczypta soli + świeżo zmielony pieprz + świeże zioła: oregano, tymianek

1 duży por + 1 łyżka miodu + 0,5 łyżki oleju rzepakowego + szczypta soli + płatki chili + szczypta pieprzu cayenne

feta

Przepis

Botwinkę myjemy, osuszamy i w całości kroimy na mniejsze kawałki, buraczki w cienkie plasterki, następnie umieszczamy w misce i dodajemy pozostałę składniki: miód, olej rzepakowy, szczyptę soli, świezo zmielony pieprz oraz świeży tymianek oraz oregano.

Do drugiej miseczki przekładamy por pokrojony w cienkie talarki, następnie rozkładamy je na pojedyncze krążki i dodajemy pozostałe składniki: miód, olej rzepakowy, szczyptę soli, płatki chili oraz szczyptę pieprzu cayenne.

Blachę wykładamy pergaminem, wykładamy na nią doprawioną botwinkę, a obok doprawiony por. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach C, funkcja góra dół.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto francuskie, rozkłądamy na blasze wyłożonej pergaminem i nakłuwamy je widelcem. Podpieczoną botwinkę i por przekładamy na surowe ciasto francuskie, nakładamy ser feta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, funkcja góra dół. Pieczemy około 20-25 miut, aż ciasto się zrumieni.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną