Schab w cebuli

Ewelina
Obiad
19.08.2015 12:11
Schab w cebuli

Składniki

6 plastrów schabu

3 średnie cebule

sól

pieprz ziołowy

słodka papryka

olej

Przepis

Schab pokroić na plastry w poprzek włókien. delikatnie rozbijamy, uważając, aby nie były zbyt cienkie. Posypujemy każdy ulubionymi przyprawami. U mnie sól, pieprz ziołowy i słodka papryka. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy kotlety z obu stron. Obsmażone - przekładamy na talerz. Następnie kroimy w piórka cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor na oleju, który został na patelni po smażeniu kotletów. Kiedy cebula zezłoci się przekładamy do niej kotlety, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (lub wody) i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (długość duszenia zależy od jakości naszego schabu). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę pozwalając, aby powstały sos trochę odparował.

Podajemy z ziemniakami lub kaszą ugotowaną na sypko.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną