omlet z pieczarkami, papryką i boczkiem

Jacek
Śniadania
17.08.2015 13:20
omlet z pieczarkami, papryką i boczkiem

Składniki

- 50-70g boczku

- 1/4 czerwonej papryki

- 1/2 średniej cebuli

- 5-6 średnich pieczarek

- 2 jajka

- 50g sera żółtego

- oregano, bazylia

- sól, pieprz

Przepis

- boczek z cebulą kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle aż cebula się zeszkli

- pieczarki i paprykę kroimy na nieco większe kawałki i dodajemy na patelnię i co jakiś czas mieszamy, czekamy aż pieczarki stracą wodę i odparują

- dobrze jest pod koniec przykryć patelnią pokrywką by nabrała temperatury i nie studziła masy jajecznej, gdy już ją zalejemy

- ser żółty kroimy w drobną kosteczkę

- jajka wbijamy do kubka, solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i bazylii do smaku oraz pokrojony ser, całość mieszamy do uzyskania jednolitego koloru masy jajecznej

- gdy farsz jest już gotowy (trzeba uważać by nie przesuszyć) rozprowadzamy całość po patelni, jeśli trzeba dodajemy nieco masła, następnie zalewamy masą jajeczną tak, by zalać całą patelnię, posypujemy jeszcze nieco oregano i przykrywamy

- zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem kilka minut sprawdzając konsystencję jajek potrząsając nieco patelnią

- wykładamy na talerz najlepiej uprzednio podgrzany w piekarniku, możemy ustroić listkami świeżej bazylii i drobno pokrojoną papryką

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną