Domowe masło orzechowo-kokosowe.

Ewa
Śniadania
14.08.2015 10:42
Domowe masło orzechowo-kokosowe.

Oczywiście można takie kupić gotowe w sklepie, ależ czy nie lepiej wiedzieć co się je? Żeby nie było nudno i żeby urozmaicić smak takiego masła, proponuję Wam dziś ukrycie w słoiczku masła orzechowo-kokosowego. Jeżeli jednak nie uda się Wam kupić orzechów niesolonych, można użyć tych gotowych prażonych i solonych. Pod koniec miksowania, gdy masa jest już nieco rzadsza, dodajemy sól (gdy trzeba) i cukier (gdy chcemy wersję słodszą). Orzechy prażymy na suchej patelni podrzucając co chwila, aby się nie przypaliły. Do zrobienia naszego masła potrzebne nam będą: 500 gramów łuskanych orzechów ziemnych, 100 gramów wiórków kokosowych, sól, opcjonalnie cukier. Tym bardziej, że przygotowanie masła orzechowego wcale nie jest takie trudne. Cała filozofia wykonania polega na zmiksowaniu na gładką masę orzechów razem z wiórkami kokosowymi. Dla przypomnienia jednak, lub dla tych, którzy chcą zgłębić wiedzę o orzechach, polecam lekturę Tygodnia Tematycznego o orzechach. Należy jednak wtedy ich nie dosalać, lub jeżeli już dosalamy, to bardzo ostrożnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.satinn.pl/tygodnie-tematyczne/sloiki/sloikowy-piatek-maslo-orzechowo-kokosowe/