Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Kasia
Ciasta
12.08.2015 10:35
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

3 godzin Czas gotowania 40 minut Czas całkowity 3 godzin 40 minut Autor: Ulubione Przepisy Kategoria: Ciasto Kuchnia: Kuchnia polska Liczba porcji: 1 Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej (musiałam dodać więcej) 250 ml letniego mleka 120 g cukru 1 cukier waniliowy 100 g roztopionego masła 40 g świeżych drożdży 1 jajko szczypta soli Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 70-75 g zimnego masła szczypta soli Instrukcja wykonania Drożdże dokładnie rozmieszać w wysokim kubku z 1 łyżeczką cukru i 100 ml letniego mleka. W razie konieczności należy podsypywać je mąką (ja musiałam dodać około ¾ szklanki mąki dodatkowo - może to wina temperatury za oknem ;) ). Wiem, że mamy środek lata i żar leje się z nieba, i pewnie tak samo jak ja macie lenia do robienia wszystkiego co nie jest niezbędne… Wyrobić ciasto (ciasto wymieszałam drewnianą łyżką po czym wyrabiałam kilka minut ręką - nie za długo ponieważ było elastyczne). Ciasto piec około 40 minut w 200°C do suchego patyczka. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. więc to będzie przepis dla najwytrwalszych – ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Tortownicę przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 - 60 minut. Smacznego :) 3.3.3077 Przepis pochodzi z: http://baby-w-kuchni.blogspot.com Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Wydrukuj Czas przygotow. Na wyrośniętym cieście ułożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka a następnie posypać całość kruszonką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ulubioneprzepisy.com/2015/08/12/ciasto-drozdzowe-z-jablkami-i-kruszonka/