Wieprzowina w cieście po chińsku

Ewelina
31.10.2013 23:12
Wieprzowina w cieście po chińsku

Przepis

składniki: 400 g polędwicy wieprzowej

2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

200 g mąki

220 ml mleka

1 jajo

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta mielonej chilli

sól, świeżo zmielony pieprz

olej do głębokiego smażenia

sos:

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

3 łyżki płynnego miodu

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

przyrządzanie: Mięso pokroić w 2 cm kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. W woku rozgrzać olej z orzeszków ziemnych. Na gorący wrzucać mięso i obsmażyć na dużym ogniu przez 3 - 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową.

Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia wbić jajo. Dokłądnie wymieszać, dodać mleko, sól i chilli i wymieszać. Ciasto ma być gęste, ale lejące. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia, wrzucać kawałki mięsa maczanego w cieście. Smażyć na złoty kolor. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Z podanych składników przyrządzić sos. Podawać z ryżem na sypko.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną