Chłodnik z pomidorów czyli hiszpańskie Gazpacho idealne na upały

Ana
Obiad
07.08.2015 11:11
Chłodnik z pomidorów czyli hiszpańskie Gazpacho idealne na upały
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

- 1 kg pomidorów (ok. 8 pomidorów, najlepsze moim zdaniem są malinowe),

- 2 ogórki gruntowe,

- 1/3 średniej czerwonej papryki,

- 2 cebulki dymki (mniejsze),

- 1 ząbek czosnku,

- 2 łyżeczki octu winnego,

- 1 łyżka soku z cytryny,

- 4 łyżki oliwy (extra vergine),

- 3/4 szklanki miąższu z białego pieczywa (ok 4-5 kromek),

- przyprawy: sól, pieprz, ostra chili, ewentualnie odrobina cukru (gdyby pomidory były za kwaśne, a gdy będą za słodkie dodajemy odrobinę koncentratu pomidorowego).

dodatkowo do podania:

1 ogórek szklarniowy, 1 pomidor, 2 kromki białego chleba, 1/4 sera fety (wszystko pokrojone w kostkę).

Przepis

Pomidory sparzamy wrzątkiem, aby łatwiej schodziła nam skórka. Kroimy na ćwiartki, zdejmujemy skórkę, następnie oddzielamy nasiona od miąższu. Nnajlepiej robić to na sitku zawieszonym nad miską, dzięki czemu uzyskamy sok i pozbędziemy się nasion. Z nasion pozostawionych na sicie wyciskamy jak najwięcej soku. Miąższ dodajemy do miski z sokiem. Nasiona wyrzucamy, a do soku z miąższem dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki, cebulę dymkę oraz paprykę. Przyprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny, ocet winny, oliwę oraz pieczywo (bez skórki). Przekładamy wszystko do pojemnika blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej lekko gęstej zawiesiny. Gazpacho wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Chłodnik podajemy z pokrojoną w kostkę ogórkiem, pomidorem, chlebem ewentualnie z serem fetą.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną