Krokodyle oczy

Beata
Ciasta
07.08.2015 0:20
Krokodyle oczy

Ciasto I 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki amoniaku 250 g margaryny (dałam masło) 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki kakao 1 mały słoik powideł (dałam konfiturę różaną) marmolada lub inne owoce (dałam wiśnie) Ciasto II 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno i w trakcie ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. (do suchego patyczka) Krem 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 250 g masła W 1/2 szklanki mleka roztrzepać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Polewa 200 g masła 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu stale mieszając, aż polewa się zagotuje. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać roztrzepane żóltka, cukier puder, proszek do pieczenia, amoniak i masło, które zetrzeć najlepiej na tarce o grubych oczkach. Pozostałą część mleka zagotować wraz z cukrem i do gotującego się mleka wlać mleko z roztrzepanymi mąkami. Do każdej kulki włożyć wydrylowaną wiśnię i ułożyć na warstwie ciasta z powidłami. 4 kulki na szerokość i po 8 na długość. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Jedną część rozwałkować na blaszkę o wymiarach 23x38 cm.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/08/krokodyle-oczy.html