Ciasto Shrek na różowo

Ewelina
Ciasta
02.08.2015 13:32
Ciasto Shrek na różowo

Składniki

5 jaj

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej tortowek

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis

Jajka ubić do białości z cukrem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - przesiać przez sito. Do ubitych jajek dodać mąki - delikatnie wymieszać. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej (klasycznej) blachy.

Piec w 170 stopniach C około 20 minut.

Upieczony biszkopt wyjąc z blachy, odstawić do ostygnięcia. Z ostygniętego biszkoptu odkroić wierzchnią "skórkę" i ponownie umieścić biszkopt w blasze. Uprzednio blachę zabezpieczyć folią spożywczą, żeby uniknąć metalicznego posmaku ciasta.

Warstwa 1:

900 ml soku przecierowego w kolorze czerwonym ( np. Kubuś z truskawką )

3 budynie śmietankowe

2 opakowania delicji wiśniowych

Sok wlać do garnka, zostawiając 3/4 szklanki . W odlanym soku rozprowadzić budyń, resztę zagotować. Na gotujący się soku wlać rozprowadzony w soku proszek - ugotować budyń.

Ciepły budyń wyłożyć na biszkopt. Kiedy budyń wystygnie, ułożyć na nim delicje, lekko wciskając.

Warstwa 2:

500 ml śmietanki 30%

4 galaretki wiśniowe

Dwie galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia - pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła.

Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewać cienkim strumieniem ostygniętą galaretkę - miksować na małych obrotach. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto.

Pozostałe galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta.

Tak przygotowane ciasto Shrek dobrze schłodzić w lodówce - minimum 4 godziny.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną