Ratatuj - Ratatouille

Ewelina
Zapiekanki
02.08.2015 12:06
Ratatuj - Ratatouille

Składniki

1 bakłażan

1 cukinia

1 papryka ( u mnie taka szpiczasta)

sos pomidorowy gotowy lub 4 sztuki pomidorów

2 ząbki czosnku

1 cebula

kulki mozzarelli

olej kokosowy do podsmażenia cebuli

sól

suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Przepis

Bakłażana i cukinię pokroiłam w cienkie plasterki, posoliłam i odstawiłam na jakieś 30 minut. W tym czasie pokroiłam również paprykę, pokroiłam i podsmażyłam cebulkę, do której dodałam czosnek przepuszczony przez praskę ( jeśli robimy wersje ze świeżymi pomidorami, to pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i miksujemy na krem ), następnie dodajemy sos pomidorowy lub wcześniej przygotowane pomidory, chwilkę dusimy. Taki sos przelewamy do naczynia żaroodpornego i na nim układamy w koło plasterek bakłażana, cukinii i papryki i tak dalej. Całość ja posypała suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową wkładamy do piekarnika i zapiekamy jakieś 25 minut, następnie zdejmujemy folię i na wierzch wrzucamy pokrojone kulki mozzarelli. Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze z 10 minut. U mnie ratatuj podane z ryżem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną