Ciasto bananowe z nutellą (bez miksera)

Gosia
Ciasta
30.07.2015 13:20
Ciasto bananowe z nutellą (bez miksera)

Składniki na średniej wielkości keksówkę: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 3 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym lepiej, ale właściwie każde będą ok) 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki jasnego cukru muscovado 1 duże jajko 1/4 szklanki oleju 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii około 100 – 150g nutelli Dodatowo: 1 W razie gdybyście nie zauważyli, ostatnio rządzą u nas banany ;) Najpierw były ciasteczka z bananami upieczone na prośbę Zuzi, a teraz ciasto, które pomogło mi zrehabilitować się po niezbyt udanych bananowych muffinach, które wypłynęły z foremek. Piecz około 40 – 50 minut w temperaturze 180°C, przykrywając w razie potrzeby folią, żeby wierzch się nie przypiekł zbyt mocno. Z dodatkiem nutelli smakuje po prostu wybornie i znika w mgnieniu oka, niezależnie od tego, czy przy stole siedzą dzieci, czy dorośli ;) Upieczone pozostaw przez kilka minut w foremce, po czym delikatnie przenieś na kratkę do studzenia i odsuń papier od brzegów ciasta, by mogło odparować. Na wierzch wyłóż łyżką nutellę i widelcem lub wykałaczką przemieszaj delikatnie, by powstały wzorki na cieście. W dodatku wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką, a potem poczekać cierpliwie, aż się upiecze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://brunetkawkuchni.com/2015/07/30/ciasto-bananowe-z-nutella/