Zupa z soczewicy i batata

Ewelina
Zupy
29.07.2015 21:09
Zupa z soczewicy i batata

Składniki

(3-4 porcje):

1 szkl. czerwonej soczewicy

1 duży batat, posiekany w kostkę

1 cebula, posiekana w kostkę

2 łyżki oliwy do smażenia

2 ząbki czosnku

1 świeża papryczka chilli

3cm korzenia imbiru

2 łyżeczki soli

3-4 szkl. wody

1 i 1/2 łyżki nasion kuminu

1/2 łyżki nasion kolendry

1 łyżka chilli

1 łyżka curry

puszka mleczka kokosowego (400ml)

do podania:

2 łyżki mleka koksowego

garść posiekanej dymki lub kolendry

2 łyżki posiekanego świeżego imbiru

Przepis

Na patelnie prażymy nasiona kuminu i kolendry, które następnie rozgniatamy w moździerzu na proszek, odstawiamy

Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy wcześniej roztarte przyprawy, cebulę oraz batata. Wszystko chwilę podsmażamy, następnie dodajemy opłukaną, surową soczewicę i całość zalewamy dwoma szklankami wody

W momencie gdy woda znacząco odparuje dodajemy posiekany imbir i świeże chilli oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy i dolewamy kolejną szklankę lub dwie wody

Zupę gotujemy do momentu aż nabierze kremowej konsystencji, w razie potrzeby miksujemy ją przy użyciu blendera ręcznego

Pod koniec gotowania dodajemy curry, chilli w proszku oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy, zagotowujemy i podajemy z odrobiną mleka kokosowego, ziołami i świeżym imbirem

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną