Warzywny burger

Ewelina
Fit
18.07.2015 12:28
Warzywny burger

Składniki

burgery (3-4 kotlety):

1 szkl. zielonego groszku, mrożonego lub świeżego

1/2 szkl. startej na drobnych oczkach marchewki

1/4 szkl. kaszy jaglanej

1/4 szkl. nasion słonecznika

1/4 szkl. białego sezamu

1 mała cebula + 1 łyżeczka oleju

1 ząbek czosnku

garść posiekanej natki pietruszki

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki mąki z ciecierzycy

1 łyżka oleju

1/2 łyżeczki soli

odrobina czarnego pieprzu, chilli i estragonu

frytki:

3 ziemniaki

1/2 łyżeczki oleju

rozmaryn

sól

Przepis

Kaszę jaglaną płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w ok. 3/4 szkl. wody do miękkości, odcedzamy i studzimy

Groszek podgotowujemy lub zalewamy wrzątkiem i odcedzamy w momencie gdy będzie miękki

Nasiona słonecznika i sezamu prażymy na suchej patelni

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżeczce oleju, gdy zacznie się rumienić dolewamy odrobinę wody i dusimy do miękkości

W dużej misce łączymy groszek, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość delikatnie rozgniatamy (tak aby gdzieniegdzie groszek zachował swoją stałą formę) przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub widelca

Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut

Ze schłodzonej masy formujemy burgery, które przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez ok. 15 minut, następnie przerzucamy burgery na drugą stronę i pieczemy kolejne 15-20 minut

W tym czasie przygotowujemy frytki. Ziemniaki obieramy ze skórek, kroimy w grube słupki i łączymy z oliwą i rozmarynem. Po upieczeniu burgerów wrzucamy frytki na blaszkę i pieczemy do zrumienienia, czyli ok. 10-15 minut w 200°C. Po upieczeniu posypujemy odrobiną soli

Burgery podajemy w ulubionej bułce, z ogromem warzyw, sosem i domowymi frytkami

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną