Zapiekanka z mięsa mielonego z kapustą

Ewelina
Zapiekanki
18.07.2015 11:47
Zapiekanka z mięsa mielonego z kapustą

Składniki

- 0,5 kg mięsa mielonego

- 1 papryka czerwona

- 1 cebula

- 1 ogórek kiszony

- 100 g kapusty kiszonej

- 15 średnich ugotowanych ziemniaków

- 200 g żółtego sera

- 4 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka papryki ostrej

- 2 łyżeczki papryki słodkiej

- 1 łyżka ketchupu pikantnego

- pół łyżeczki soli

- olej do smażenia

Przepis

Mięso mielone smażymy na 2 łyżkach oleju. Następnie obieramy cebulę, czosnek i kroimy w drobna kosteczkę. Paprykę oraz ogórka kiszonego również kroimy w małą kostkę. A kapustę kiszoną przelewamy 2 razy zimną woda, aby straciła nadmiar kwasu i kroimy na mniejsze kawałki.

Gdy mięso będzie usmażone dodajemy cebulę, czosnek i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy ogórka, paprykę, kapustę dusimy około 15 minut. Po tym czasie doprawiamy, dodajemy ketchup i mieszamy.

Ziemniaki ugotowane kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami - plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego sera i ponownie układamy plasterki ziemniaków, reszta farszu i sera.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Smacznego...

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną