Crème de cassis, likier z czarnych porzeczek

Malgorzata
Przetwory
09.07.2015 15:27
Crème de cassis, likier z czarnych porzeczek

- Owoce zasypać cukrem (można je lekko ugnieść, uważając żeby nie popękały), szczelnie nakryć gazą złożoną z kilku warstw, odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na 3 tygodnie, codziennie potrząsać słojem. Czas przygotowania: ok. 2 miesiące Składniki: - 1 i 1/2 kg czarnych porzeczek (same owoce bez zielonych kiści), - 1 kg brązowego cukru nierafinowanego, - 1 i 1/2 l spirytusu (95%), - 1/2 l przegotowanej wody, - 1 laska wanilii. Przesypać do wyparzonego słoja, dodać wanilię pociętą na mniejsze kawałki, zalać spirytusem, szczelnie zakręcić, odstawić na 10 dni, codziennie potrząsać słojem. Jest podstawą wielu koktajli ale można też go sobie popijać w czystej postaci ;) Macerowane owoce, pozostałe po produkcji, są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, sałat, sosów (przepisy). - Po 10 dniach zlać płyn z nad owoców do innego słoja, szczelnie zakręcić, odstawić w chłodne i zacienione miejsce. Macerowane owoce, pozostałe po produkcji, są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, sałat, sosów (przepisy). Owoce odsączyć na sicie, syrop przefiltrować przez gacę, dodać do spirytusu. Znakomity upominek dobry na różne okazje, nie tylko na gwiazdkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2015/07/creme-de-cassis-likier-z-czarnych.html