Tort z arbuza

Agnieszka
Desery
06.07.2015 10:36
Tort z arbuza
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

~ 1 mały arbuz o wadze około 3 kg, najlepiej bezpestkowy

~ 450 ml śmietany 36%

~ 2 łyżki cukru pudru

~ dowolne owoce lub posypki do dekoracji (opcjonalnie)

Przepis

Przygotowanie tortu zaczynamy od ubicia śmietany. Mocno schłodzoną śmietanę umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno, na koniec przesiewamy cukier puder i ponownie krótko miksujemy. Odkładamy do lodówki.

Następnie obieramy arbuza. Ważne, aby nóż którego używamy był ostry. Na początek ścinamy wierzchołki, następnie ustawiamy arbuza pionowo i ścinamy skórę dookoła – dążymy do uzyskania w miarę regularnego kształtu walca. Skórę obieramy w taki sposób aby na ściankach owocu nie pozostały jej białe części. Na koniec z odciętych wierzchołków arbuza, za pomocą małej łyżeczki wybieramy miąższ, formując go w kulki – posłuży nam na koniec do dekoracji tortu.

Za pomocą papierowych ręczników dokładnie osuszamy arbuza z każdej strony aby usunąć nadmiar wody. Arbuza umieszczamy na paterze lub talerzu, na którym będzie podawany tort. Następnie, zaczynając od góry, za pomocą szpatułki rozkładamy ubitą wcześniej śmietanę. Jej gruba warstwa powinna pokryć także boki torta.

Na koniec wygładzamy śmietanę i dekorujemy wierzch kulkami z arbuza lub dowolnymi owocami. Chłodzimy a przed podaniem przechowujemy w lodówce.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną